Masło podwójnie czosnkowe. Jak zrobić domowy specyfik na infekcje?

Dodano:
Masło czosnkowe Źródło: Shutterstock / rukxstockphoto
Masło czosnkowe to smaczny dodatek do grzanek, kanapek, pieczonych warzyw, ryb czy mięs. Ale to też genialny produkt, który pomoże zwalczać infekcje.

Czosnek pospolity nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. To jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka w celach leczniczych. Zawarte w nim substancje działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Jest uznawany za środek przeciwpasożytniczy. Dla wielu minusem czosnku jest jego charakterystyczny smak i zapach. Ale bez wątpienia jest jednocześnie doskonałym dodatkiem do potraw.

Czym są masła smakowe

Masła smakowe to nic innego jak masło zmieszane z różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. przyprawy, zioła, zarówno świeże jak i suszone, wędzone ryby, warzywa. Samo masło to źródło witamin A, D i E, ale nie należy przesadzać z jego ilością w diecie, bo powoduje wzrost cholesterolu. Dodanie do masła ziół czy czosnku nie tylko wzmocni jego walory smakowe, ale też pomoże przemycić do posiłków zdrowe produkty.

Masło z dwoma rodzajami czosnku

My proponujemy, aby zrobić masło smakowe z dodatkiem nie tylko czosnku pospolitego, ale i czosnku niedźwiedziego. Teraz można wykorzystać czosnek niedźwiedzi w formie suszonej, w sezonie warto korzystać ze świeżego. Czosnek niedźwiedzi stymuluje nasz układ odpornościowy i podobnie jak czosnek pospolity sprawdzi się jako broń przeciw infekcjom. Masło podwójnie czosnkowe można używać do smarowania kanapek, grzanek, roztopić je na pieczonej rybie czy warzywach.

Przepis: Masło podwójnie czosnkowe

Masło z dodatkiem świeżego czosnku i suszonego czosnku niedźwiedziego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • kostka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (w sezonie może być świeży)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj składnikiMasło powinno być miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki. Ale można też zimne zetrzeć na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Do miski wrzuć wszystkie składniki: masło, czosnek, czosnek niedźwiedzi. Wymieszaj dobrze przy pomocy widelca lub szpatułki.
  2. Uformuj masłoMasło możesz uformować w wygodny rulon, z którego można potem odkrajać kawałki. Trzeba masło zawinąć w papier, zrolować, a potem wstawić do lodówki. Można też uformować kulę lub trzymać masło w miseczce. Można je przechowywać w lodówce ok. 5 dni.
  3. Eksperymentuj ze smakiemMasło czosnkowe daje ogromne pole do popisu i eksperymentów w kuchni. Można dodać do niego świeże zioła (pietruszkę, bazylię, kolendrę), posiekaną papryczkę chilli. Oryginalny smak uzyskasz, dorzucając roztarte w moździerzu 2-3 goździki. Smak masła świetnie podkręci łyżka startego parmezanu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...